Kwas L askorbinowy to po prostu witamina C w swojej czystej, poprawnie aktywnej biologicznie w naszym organizmie postaci. Ten artykuł zostanie poświęcony wadom tej ważnej witaminy oraz ograniczeniom, jakimi jest bezpośrednio dotknięta. Kwas askorbinowy – właściwości Jak zdecydowana większość organicznych substancji...
Witamina C może mieć cząsteczki lewoskrętne lub prawoskrętne. Zdecydowanie lepsze dla nas są cząsteczki lewoskrętne i to one znajdują się niemal we wszystkich dostępnych na rynku suplementach diety. Jest to zjawisko tak wszechobecne, że większość producentów rezygnuje z zaznaczania tego faktu na opakowaniu. Paradoksalnie...
Witamina C nie jest substancją, którą człowiek byłby w stanie gromadzić na zapas w dużych ilościach. Jej przechowywanie możliwe jest w niewielkich ilościach w nadnerczach, wątrobie, mózgu, leukocytach i w gruczołach śluzowych. Jest to nawiasem mówiąc, jeden z powodów, dla którego pokarmy odzwierzęce są ubogie w witaminę C...
Właściwości witaminy C Niedobór witaminy C powoduje spadek odporności, czyli nawiązując do terminologii medycznej, wpływa na spadek liczby limfocytów T, które są podstawą prawidłowej pracy układu immunologicznego. Limfocyty T są nasza naturalną bronią w walce z wirusami, bakteriami i wszelkimi substancjami toksycznymi...