img

Kwas askorbinowy – jego niedobory i nadmiar

Witamina C nie jest substancją, którą człowiek byłby w stanie gromadzić na zapas w dużych ilościach. Jej przechowywanie możliwe jest w niewielkich ilościach w nadnerczach, wątrobie, mózgu, leukocytach i w gruczołach śluzowych. Jest to nawiasem mówiąc, jeden z powodów, dla którego pokarmy odzwierzęce są ubogie w witaminę C.

Nasze zdolności do jej magazynowania nie przekraczają poziomu 20mg na każdy kilogram naszego ciała. Jej długi przechowywanie także nie jest możliwe. W zależności od sytuacji w danym organizmie, okres półtrwania przechowywanej witaminy to zaledwie 10-14 dni, co oznacza, że po miesięcy zostaje jej tylko 10%-20% z przyjętej dawki. W związku z tym od początku istnienia rodzaju ludzkiego cierpimy na przeróżne problemy związane z niedoborami witaminy C. Najbardziej zanany jest szkorbut, czyli wypadanie zębów połączone z krwawieniem dziąseł, charakterystyczne przede wszystkim dla żeglarzy.

Inne objawy niedoboru witaminy C to nadmierne rogowacenie naskórka, krwawe wylewy pod skórą oraz niedokrwistość. U dzieci może występować choroba Moellera-Barlowa. W jej przebiegu dochodzi do niedokrwistości oraz malformacji kości dziecka w czasie rozwoju. Są to oczywiście skutki poważnych niedoborów. Do wystąpienia szkorbutu potrzebne jest w zasadzie całkowite zaprzestanie przyjmowania kwasu askorbinowego, ale przy mniejszym niedoborze także pojawiają się różne problemy.

Są to najczęściej:

- przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu;

- problemy z adaptacja do zmian temperatury;

- zwiększona zachorowalność na drobne infekcje i obniżona wydolność fizyczna;

- spowolnienie gojenia się ran i kruchość naczyń krwionośnych.

Działanie witaminy C

Czym grozi niedobór witaminy C

Liczne badania naukowe nad działaniem witaminy C wskazują, że efektów jej niedoboru jest znacznie więcej. Łączy się je na przykład z nieprawidłowym działaniem układu krwionośnego, w tym do zwiększenia ryzyka powstawania zmian miażdżycowych i występowania nieprawidłowego ciśnienia krwi. Co więcej, zapotrzebowanie na witaminę C rośnie u osób korzystających z alkoholu i tytoniu, przez co czynniki ryzyka tych używek łączą się z elementami niedoboru witaminy C wzajemnie wzmacniając swoje działanie. Na zapotrzebowanie na witaminę wpływa także wiek.

Skutki nadmiaru kwasu askorbinowego

Uzyskanie nadmiaru witaminy C jest trudne, ponieważ organizm jest w stanie bardzo łatwo ją usuwać na kilka sposobów, przede wszystkim poprzez rezygnację z jej absorpcji. Przy jej nadmiarze jelita wchłaniają ją z mniejszą efektywnością, a w większym stopniu usuwać zaczynają ją nerki. Objawy realnego nadmiaru są rzadko spotykane, ale mimo wszystko mogą się pojawić. Przekroczenie dziennej dawki na poziomie 1 grama dla osoby o masie 70 kilogramów może oznaczać, że wzrośnie ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i wzrośnie zapotrzebowanie na witaminę E. To już wszystko co powinniśmy wiedzieć.

Karolina Bogusz

Redakcja witaminkac.pl

Zobacz również