img

Kwas L askorbinowy – kompendium wiedzy

Kwas L askorbinowy to po prostu witamina C w swojej czystej, poprawnie aktywnej biologicznie w naszym organizmie postaci. Ten artykuł zostanie poświęcony wadom tej ważnej witaminy oraz ograniczeniom, jakimi jest bezpośrednio dotknięta.

Kwas askorbinowy – właściwości

Jak zdecydowana większość organicznych substancji chemicznych, witamina C jest substancją rozpuszczającą się w wodzie, ale w tłuszczach już nierozpuszczalną. Ten fakt ma swoje zalety, ale także bardzo poważną wadę, jaką jest utrudniona przenikalność przez warstwę rogową skóry. Witamina C nie jest w stanie po prostu przenikać do głębszych warstw skóry, które są chronione przed dostawaniem się do nich wody z zewnątrz. Jest to bardzo problematyczne, ponieważ kwas askorbinowy nie jest potrzebny na powierzchni skóry, ale w skórze właściwej.

W celu obejścia tego problemu stosuje się zwiększone dawki witaminy, co jednak jest problematyczne ze względu na jej niestabilność, jak również korzysta się ze zdobyczy nanotechnologii zamykając kwas askorbinowy w specjalnych tłuszczowych otoczkach, które są w stanie przez skórę przenikać i w ten sposób witamina C jest transportowana w głąb skóry.

Hydrofilowy charakter substancji sprawia, że jest ona bardzo reaktywna. Innymi słowy, szybko się utlenia i tym samym niszczeje. Ten fakt znacznie utrudnia stosowanie czystej witaminy C w kosmetykach. Wystarczy zmienić warunki na odrobinę nieoptymalne, trochę podnieść temperaturę lub zmienić pH, a nawet schowana w kosmetyku witamina C rozłoży się na bezużyteczne substancje.

Kwas askorbinowy

Trzeba spełnić szereg warunków, by do tego nie doszło:

- kosmetyk musi być wyprodukowany bez wody lub z jej bardzo niewielką ilością;

- substancją rozpuszczająca składniki kosmetyku powinien być glikol lub alkohol;

- stężenie kwasu askorbinowego w kosmetyku powinno wynosić co najmniej 10%;

- pH kosmetyku powinno być silnie kwasowe, najlepiej poniżej 3,5;

- przechowywanie kosmetyku powinno się odbywać w miejscu suchym i chłodnym, najlepiej w lodówce;

- opakowanie kosmetyku powinno chronić je przed dostępem wody i tlenu (np. aluminiowe tubki).

Paradoksalnie, taka sytuacja ma także swoje zalety. Jeśli uda nam się spełnić wszystkie wygórowane żądania, jakie stawia przed nami kwas askorbinowy, jego podanie na skórę będzie skuteczne i aktywność podanej dawki kosmetyku utrzyma się w skórze właściwej przez okres do 3 dni. Regularne wykorzystywanie kosmetyku sprawi zatem, że przez cały czas w naszym organizmie będzie się znajdowała wystarczająca ilość witaminy C.

Można też wspomnieć o tym, że kwas askorbinowy to, jak nazwa wskazuje, kwas, przez co może podrażniać skórę.

Bartosz Wojciechowski

Redakcja witaminkac.pl

Zobacz również