img

Naturalna witamina C – brać czy nie?

Dziś witamina C jest jedną z podstawowych witamin jakiej obecność powinniśmy zapewnić w naszej codziennej diecie. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ta witamina została okrzyknięta największym złem, które powoduje powstanie m.in. nowotworów w organizmie.

Witamina C - słowa prawdy

Dziś już wiemy, że był to stek bzdur i działanie witaminy C jest zbawienne dla naszego organizmu. Witamina ta jest świetnym przeciwutleniaczem, chroni nas przed zachorowaniem na raka i miażdżycą, a także znakomicie pobudza układ immunologiczny. Jednakże z kwasem askorbinowym musimy być już bardziej ostrożni. Każdy kto ma jakieś pojęcie o związkach chemicznych wie, że może on uszkodzić żywe komórki organizmu.

Wykonano już sporo badań w tym temacie, jednak nie można zapomnieć ile dobrego robi w naszym organizmie naturalna witamina C. W najbardziej znanych i poważanych czasopismach naukowych ukazało się wiele publikacji na ten temat, z których wynika, że witamina C nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm, choć czasem pojawiają się także artykuły o nieco innym zabarwieniu.

Witamina C - badania naukowe

Jednym z ciekawszych artykułów na ten temat, jest list profesora Lunec opublikowany w czasopiśmie Nature. Profesor przedstawił w nim wyniki badań przeprowadzonych na dwóch wskaźnikach w limfocytach, których poziom wysokości był mierzony w określonym czasie.

Zdrowa dieta

Wyniki pokazały uszkodzenie oksydacyjne kwasów nukleinowych, jednak ogólne informacje podane przez grupę naukowców prowadzonych przez profesora Luneca nie wskazały jednoznacznie szkodliwego działania witaminy C. wyniki te są dosyć ciekawe, jednak ciężko uznać je na dowód szkodliwego działania tej witaminy. Jest to trudne choćby ze względu na zachowanie dwóch badanych komórek, które zmieniły się w odwrotnym do siebie kierunku, co dało wyniki zgoła nieoczekiwane.

Inne ciekawe wyniki badań nad witaminą C przedstawił profesor Gey około dziesięciu lat temu. Wykazał, że brak antyoksydantów w organizmie może prowadzić do powstania miażdżycy.

O pozytywnym lub negatywnym działaniu witaminy C można dyskutować bardzo długo. Jednak faktem jest to, że większość zwierząt potrafi sama wytwarzać kwas askorbinowy na potrzeby własnego organizmu. Nie są to małe dawki, ponieważ u niektórych gatunków dzienna produkowana dawka wynosi nawet 25 gramów witaminy C.

Paulina Sowińska

Redakcja witaminkac.pl

Zobacz również