img

Liposomalna witamina C – kompendium wiedzy

Liposomalna (liposferyczna) forma witaminy C (Liposomal/Lipospheric Encapsulated Vitamin C) to stosunkowo nowy na naszym rynku farmaceutycznym produkt, ale trzeba przyznać, że jest to nowość bardzo interesująca i godna naszej uwagi.

Liposomy są w ostatnim czasie bardzo popularne, ponieważ są to substancje zapewniające dodatkową ochronę, lipidową otoczkę dla komórek i różnych substancji, na przykład dla naskórka. Witamina C w swojej formie lizosomalnej otoczone jest właśnie taką lipidowa błonką, która ułatwia jej wchłanianie i ogranicza do minimum jakiekolwiek podrażnienia spowodowane jej przyjmowaniem.

Liposomalna witamina C

W pierwszej kolejności lizosomalną witaminę C ceni się ze względu na brak podrażnień żołądka przez nią powodowanych, ale ważna jest też jej biodostepność, czyli łatwiejsze wchłanianie. W normalnych warunkach bardzo duża część witaminy C po prostu przechodzi przez układ pokarmowy i nie jest wchłaniana. Uzyskanie wchłaniania na poziomie, który zapewnia lizosomalna forma witaminy C wymagałoby podawania kwasu askorbinowego bezpośrednio dożylnie. Skuteczność witaminy C w formie lizosomalnej szacuje się na 500% do 10000% normy dla formy normalnej przy przyjmowaniu doustnym. Wzrost wydajności jest imponujący: 5 gram witaminy lizosomalnej to 40-50 gramów witaminy zwykłej.

Bogactwo witamin

Naturalna witamina C

Panuje przekonanie, że produkty pochodzenia naturalnego są produktami lepszymi od tych przygotowywanych w laboratoriach. Takie przekonanie pojawia się także w kwestii witaminy C, której sprzedawcy często reklamują się jako dostarczyciele produktu naturalnego uzyskiwanego z aceroli czy owocu dzikiej róży. Taka witamina na pewno nie jest w żaden sposób gorsza, ale jaj dawki zazwyczaj nie są nazbyt wysokie.

Naturalną postać witaminy C z takich źródeł przeciwstawia się zazwyczaj formie „Sztucznej”, czyli kwasowi L-askorbinowemu dostępnego w postaci proszku w każdym sklepie medycznym. Specjaliści z branży, naukowcy i w tym także sam odkrywca witaminy C, w żaden sposób nie poważali jednak wartości tak uzyskanej witaminy. Warto dodać, że kwas L-askorbinowy uzyskiwany jest przy udziale mikroorganizmów i ich naturalnych procesów chemicznych.

Sprzedawcy naturalnych suplementów podkreślają wyższość swojego produktu także poprzez obecność w nim bioflawonoidów. Są one faktycznie korzystne, ale ich obecność w suchych preparatach jest zwykle znikoma. Znacznie rozsądniejszym rozwiązaniem jest stawianie na najbardziej ekonomiczna formę witaminy C w proszku i wydawanie zaoszczędzonych pieniędzy na warzywa i owoce w ich najlepszej formie, które dostarczą nam odpowiednich bioflawonoidów.

Paulina Sowińska

Redakcja witaminkac.pl

Zobacz również